Erkki Raudaskosken blogi

Kahtia jakautunut maailma ja terrorismi

Vaasan yliopiston professori Ari Salminen esittelee Kanava-lehdessä (4/2017) ranskalaisen filosofin Alain Badioun tuotantoa, josta selviävät monet levottoman Lähi-idän ongelmat ja niiden perussyyt. Tiedämme, että alueelta nousee terroristiryhmiä, joilla on kyltymättömältä näyttävä tappamisen tarve. Rauhallinen elämä on niiden takia uhattuna kautta maailman.

Badiou toteaa, että 10 prosenttia väestöstä omistaa 86 prosenttia maailman varallisuudesta. Vajaa puolet omistaa siitä 14 prosenttia, mutta puolet väestöstä kuuluu täysin omistamattomaan luokkaan, joka ei ole työvoimaa eikä kulutusvoimaa. Nälkäkuolemat ovat tämän väestönosan alinomaisina vieraina.

Nämä syrjäytyneet elävät kokonaan yhteiskunnan toimintojen ulkopuolella. He kansoittavat alueita, joilla ei ole järjestäytynyttä yhteiskuntaa. Sanotaankin, että heiltä puuttuu valtio. Näitä valtiottomia, yhteiskunnan toiminnoista syrjäytyneitä löytyy joka mantereelta. Muun muassa Lähi-idässä ja Pohjois-Afrikassa on alueita, joissa nämä valtiottomat, keskenään taistelevat heimot käyvät jatkuvasti sotia alueiden omistuksesta.

Ennen näitä heimosotia useat alueet ovat olleet yksinvaltiaiden hallitsemia. Silloin on voitu puhua edes jonkinlaisesta valtiosta. Läntiset "vapauttajat" ovat eliminoineet pääosan näistä diktaattoreista, jolloin heimosodat ovat riehahtaneet käyntiin eikä lopullista ratkaisua näytä löytyvän. Parempi olisi diktatuurikin kuin täysin vailla minkäänlaista säännöstöä elävä ja sotiva yhteiskunta.

On monilla valtiottomilla ihmisillä toki pientä toivoakin. Sota on pakottanut monet heistä lähtemään asuinsijoiltaan turvapaikkaa etsimään. Tämän liikehdinnän koemme täällä Suomessa pakolaisryntäyksenä, jota pyrimme rajoittamaan, samoin tekevät kaikki muutkin länsimaat. Osa pakolaisista on onnistunut löytämään valtion, josta he ovat saaneet asumis- ja jopa kansalaisoikeudet. Kaikki eivät ole kuitenkaan onnistuneet, vaan heidät on palautettu kotimaahansa.

Toinenkin mahdollisuus näillä syrjäytyneillä vielä on. Terroristiryhmät ottavat hupeneviin joukkoihinsa jatkuvasti uusia sotilaita. Niistä löytyy tarvitseville ruokaa ja vaatetusta, jopa rahapalkkaa. Nälkä pakottaa heidät toimintaan, jossa ihmisyyskin joudutaan uhraamaan.

Pakolaisongelmat sanelevat nyt maailmanlaajuisen käyttäytymisen, johon koko ihmiskunta joutuu sopeutumaan. Valtiot eivät voi tehdä asiassa itsenäisiä päätöksiä. Vapaaehtoisesti palkatulla työvoimalla ei pakolaiskysymystä ratkaista. Miljardien valtiottomien ihmisten sijoittaminen työelämään ei onnistu nykytoimenpiteillä. Kun muita menetelmiä ei ole näköpiirissä, ihmiset joutuvat jatkuvasti tappamaan toisiaan, eikä nykymenolle ole loppua näkyvissä. Turvallista paikkaa ei löydy miltään mantereelta.

Monet teollisuusmaat käyvät asekauppaa terroristiryhmien kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

"...alueelta nousee terroristiryhmiä, joilla on kyltymättömältä näyttävä tappamisen tarve..."

Mistä meillä nousi kyltymätön tappamisen tarve 1918?

Professoreiden pitää keksiä hyvältä kuulostavia selityksiä?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Niinpä. Kulttureja ei tulisi suruttomasti sekoittaa ja muunmaalaisia kotouttaa. Kansat omat heimo-ja uskontoalueensa valinneet.
Suuri ero meillä ja muilla on jo siinä, että ihmisarvoa mitataan eri vaaoin ja painoyksiköin.
Maailmanrauhan kannalta teki profeetta Jeesus suuren virheen, kun kehoitti suomalaistakin lähetyssaarnaaja Rautavaaraakin maailmalle sanaansa levittämään.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Mukava lukea välillä järkevääkin tekstiä terrorismin taustoista. Kiitos blogistille siitä.

Mika Sarivaara-Satta

Toivoa paremmasta on mikäli mustat onnistuvat luomaan edes yhden menestyvän yhteiskunnan ja niin kauan, kuin muslimit takertuvat islamiin ja solmivat puolet avioliitoista verisukulaisten kesken, niin sielläkään ei valoa ole näkyvissä.

Toimituksen poiminnat